% 100
menu
+
Menu
Instagram Facebook
Collaborations

Yerel Harikalar Dolabı Amed’e geliyor!

15.06.2023
Bir grup genç kültür aktörü tarafından bir araya getirilen bu dolap, Güneydoğu Anadolu’daki Amed/Diyarbakır’da ve özellikle Sur’da, yani eski şehrimizde kaybolmakta olan kültürel mirasa dair nesneleri gösteriyor ve hikâyelerini anlatıyor.
Click to read in English

Farklı yaş ve geçmişlere sahip yerel halkla yapılan toplantı ve görüşmelerden derlenen bu sergi, göz ardı edilen, kenarlara itilen veya çoktan yok olmuş yerel harikaları paylaşmayı amaçlıyor. Bunlar, kim olduğumuza ve geçmişimizden neler öğrenebileceğimize dair anılar. Her nesnenin bir hikâyesi var, onları keşfetmenin tadını çıkarın!

Yerel Harikalar Dolabı, bölgemizin kültürel zenginliğini belgeleyen ve paylaşan, giderek büyüyen bir sosyokültürel sergidir. Dolapta sergilenen nesneler, somut ve somut olmayan kültürel varlıklardan oluşmaktadır. Bunlar, tarihî ve çağdaş yaşam alanlarının yerel olarak önemli hikâyelerini ve buna direnen anıları anlatmaktadır. Bu nesneler bölgemizdeki deneyimler ve kimlikler kadar çeşitlidir; yerel yemeklerle ve bu yemeklerin insanların yaşamlarıyla olan bağıyla ilgili nesneler, yaşamın birçok alanına işlenmiş yerel değere sahip bitkiler, eski şehirde süregelen kuşçuluk pratiğiyle ilgili nesneler ve zamana meydan okuyan “Deq” dövme sanatını bulacaksınız.




Yerel Harikalar Dolabı sergisinde yer alan objeler ve hikâyeleri, zorunlu göç, geçmişten gelen ancak sürdürülemeyen kültürel alışkanlıklar, siyasi olayların sosyal ve ekonomik yaşam üzerindeki etkileri nedeniyle kentsel ve kırsal dokunun değişimi gibi konuları aktarıyor. Bu sergi zamana ve yıkıma direnen bir kentin anılarını çerçevelerken, insan yaşamlarındaki ve toplumsal bağlardaki izlerini işaretliyor. Şiirsel, komik, hüzünlü ya da sıradan karakterleri, çoğu zaman göz ardı edilen ve bu nedenle unutulan şeyleri özetliyor; doğal ve sosyal çevremizde bilgelik, bilgi ve deneyim taşıyan yerel harikaları ele alıyor. Siz bu küçük sergide dolaşırken, sosyopolitik koşullar ve aktarımını sürdüren insanların eksikliği nedeniyle kültürel mirasımız her geçen gün kayboluyor. 

Serginin adı, günümüz müzelerinin ilk prototipi olan “nadire kabineleri” ya da “Wunderkammer”a atıfta bulunuyor. Dolabımızın diğer klasik sergi biçimlerinden farkı, ziyaretçilerimizi nesneleri keşfetmeye ve onlarla etkileşime girmeye, karıştırmaya, onlara eşlik eden hikâyeleri dinlemeye ve okumaya davet ederken, aynı zamanda sosyal bir çerçeveye - kadim kentimiz için merak ve coşkuyu paylaşan diğer insanlarla birlikte olma fırsatına - dâhil olmasıdır.



Hikâyeler, Nisan 2023’te VAHA programının Yaygınlaştırma Aşaması kapsamında Altenburg Hub’ı ile yapılan bir atölye çalışması çerçevesinde toplandı. Genç sanatçılar, Mordem Sanat Kültür Merkezi ile işbirliği içinde Diyarbakır ve çevresinde yerel halkla görüşmeler gerçekleştirdi. Bu yapılandırılmış söyleşiler, belirli bir pratiği, evde olmakla ilgili duyguları veya insanların hayatlarındaki dönüm noktalarını çıkış noktası olarak aldı. Bu sergide karşılaştığınız nesneler, her biri farklı bir deneyimi, anıyı ve kültürel yansımayı içeren bu sohbetlerden toplanan “inciler”dir. Hikâyeleri okurken, hikâyenin anlatıcısına dair yaş ya da cinsiyet gibi bilgilerin verilmediğini fark edeceksiniz. Bu şekilde nesneler, ziyaretçinin hayal gücünü ve spekülasyonunu çağıran bir “nadire kabinelerine” özgü ek bir gizem kazanıyor. Kasıtlı biçimde muğlak bırakılarak amaçlanan, katkıda bulunan kişinin çerçevelenmesini istediği şekilde odağımızı anlatı ve nesnenin hayatına kaydırmaktır. Bu süreç verimli bir iç monoloğa yol açmakta ve umarız ki kişinin, (hâlâ) bilgiyi elinde tutan ve harikaları koruyanlarla konuşarak yerel harikalar için kendi araştırmasına devam etme merakını da uyandırmaktadır.

Serginin Türkçe, Kürtçe ve İngilizce öyküleri içeren kataloğunu aşağıdaki linlerden indirebilirsiniz:

 Türkçe
    Kurdî    English 

Görüşmelerde hayallerini, korkularını ve hedeflerini bizimle paylaşan ve bize nesnelerini ödünç veren herkese minnettarız, daha fazlası da gelecek! Sergiye katkıda bulunmak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Projenin tamamı ve Altenburg (Almanya) ile Antalya’daki kökenleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.

Yerel Harikalar Dolabı sergisinin ilk sunumu 20 Haziran - 3 Temmuz tarihleri arasında Mordem Sanat’ta gerçekleşti.




Sorularınız için lütfen iletişime geçiniz:
mordemsanat.hnr@gmail.com
oma@othermusicacademy.eu
arrow